Všechny čaje pocházejí z čajovníku, jejich zařazení podle druhu ovlivňuje až způsob zpracování. Hlavní rozdíl je v způsobu oxidace, který udává výslednou barvu. Kofein v čaji se uvolňuje pozvolna, na rozdíl od kávy, kde působí okamžitě, ale krátce. Z hlediska práce s energií je tedy daleko využitelnější.
čajové sáčky
Černý čaj
Jedná se o nejoblíbenější čaj nejen u nás, ale po celém světě. Jedná se o fermentovaný čaj. Jeho listy se suší, dokud neztratí 50% vlhkosti. Zalévá se vařící vodou a louhuje většinou 3 minuty. Je dobrý sám o sobě, nebo také oslazený či s mlékem. Pomáhá proti žaludečním obtížím a při pravidelné konzumaci snižuje cholesterol. Je vhodný také pro diabetiky, protože snižuje hladinu glukózy v krvi.
Zelený čaj
Listy neprochází procesem fermentace, tudíž jsou jeho listy ošetřovány při vysokých teplotách. Buď za sucha nebo napařováním, což dodává čaji zajímavé aroma. Jelikož listy neprocházejí procesem oxidace, čaj si zachovává vysoký obsah vitamínů a minerálních látek. Zalévá se vodou o teplotě kolem 80 °C. Pokud by se zalil vroucí vodou, mohl by dostat lehce nahořklou chuť. Je možné jej zalévat i vícekrát, nejlepší bývá druhý odvar. Pomáhá na spalování tuků a předchází tvorbě zubního kazu.
Bílý čaj
Dříve také považován za luxusní nápoj císařů. Jedná se pouze o pupeny, které se sbírají pouze během krátkého období na jaře. Poté se listy pouze usuší a neprochází už další úpravou. Je oblíbený hlavě pro svou jemnou chuť a často vyhledávaný znalci. Zalévá se vodou o nízké teplotě (do 70 °C) a pije se bez cukru nebo mléka.
zalévání čaje
Oolong tea
Jedná se o střed mezi černým a zeleným čajem. Jeho listy se fermentují a zároveň opalují při vysokých teplotách. Někdy se také ještě praží, čímž získá chuť pečeného kaštanu. Je velmi populární v Tchaj-wanu nebo Číně. Díky jeho nízkému obsahu kofeinu je možné jej pít i večer. Pije se jen tak, nebo lehce oslazený.